Mελοποιήματα

Κέικ με μέλι και καρύδια
keik-meli

Υλικά

500 γρ. μέλι

240 γρ. γάλα

100 γρ. ζάχαρη

8 αυγά

500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα

1 πορτοκάλι, το ξύσμα του

150 γρ. καρύδια

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τα αυγά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι και προσθέτουμε το προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε έπειτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μια φόρμα της αρεσκείας μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και συνοδεύουμε με γιαούρτι ή με άγλυκη κρέμα σαντιγί.

Μπάρες δημητριακών
mpares

Υλικά

450 γρ. ταχίνι

200 γρ. μέλι

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια

150 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς (φυστίκια Αιγίνης, καρύδια, φουντούκια)

150 γρ. δημητριακά

200 γρ. βρώμη

80 γρ. cranberries

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μην σφίξει πολύ το μείγμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω στα μικροκύματα στα 800 watt για 2  λεπτά ή σε μπεν μαρί.  Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού.

Τέλος προσθέτουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ. Ρίχνουμε και τα δημητριακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20 Χ 30 εκ.. Απλώνουμε το μείγμα από πάνω, ρίχνουμε λίγα ακόμα δημητριακά από πάνω, κλείνουμε τη μεμβράνη από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.

Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε 20 ισομερής μπάρες πάχους 5 εκ.

Μπισκότα με ταχίνι, μέλι και βρώμη
tahini

Υλικά

100γρ ταχίνι
120γρ μέλι
120γρ νιφάδες βρώμης
1/2 κ.γ. κανέλα
Μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια κοπανισμένα ή σουσάμι ή σοκολάτα τρίμματα

Εκτέλεση

Ενώνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αδειάζετε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων ή σε μεμβράνη. Χωρίς να λερώσετε τα χέρια την πλάθετε σε ρολό, το οποίο βάζετε για 5 λεπτά στην κατάψυξη.

Ανάβετε τον φούρνο να ζεσταθεί, στους 180 βαθμούς, και κόβετε την ζύμη σε ροδέλες. Δεν πειράζει αν διαλύεται, πατήστε με τα χέρια και θα ενωθεί. Στο ψήσιμο θα ανοίξει λίγο. Ακουμπήστε την σε αντικολλητικό ταψί. Ψήστε για 10 λεπτά για να έχετε τραγανά μπισκότα.

Μπουκιές με καρύδια και σουσάμι
mpukes

Υλικά

500 γρ. καρύδια τριμμένα

300 γρ. μέλι

1 πορτοκάλι, το ξύσμα (ακέρωτο)

1 λεμόνι, το ξύσμα (ακέρωτο)

1/2 κ.γ. κανέλα

σουσάμι για επικάλυψη

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το σουσάμι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα ρολάρουμε μέσα στο σουσάμι μέχρι να καλυφθούν καλά. Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Παστέλι
pasteli

Υλικά

400 γρ. Μέλι θυμαρίσιο

400 γρ. Σουσάμι

Μισό λεμόνι, ξύσμα

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 125οC-130οC. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σουσάμι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα σε χονδρό νάιλον ή κατά προτίμηση σε μία επιφάνεια σιλικόνης. Το καλύπτουμε με άλλο ένα νάιλον ή επιφάνεια σιλικόνης και πιέζουμε με έναν πλάστη έτσι ώστε το παστέλι να αποκτήσει πάχος 1 εκ. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε κομμάτια στο σχήμα που θέλουμε. Τα διατηρούμε μέσα σε κουτί, μακριά από υγρασία ή τα τυλίγουμε με σελοφάν.

Tip
Αν θέλουμε προσθέτουμε στο μείγμα και μερικά αμύγδαλα. Καλύτερα να είναι καβουρδισμένα.

Μους μελιού
Μους-μελιου---nectarus---honey---greece

Υλικά

500 ml  γάλα
150 γρ.  μέλι
4 κρόκοι αβγών
25 γρ. ζελατίνη
500  γρ. σαντιγί
Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι. Χτυπάμε καλά με το μίξερ τους κρόκους και τους ζεματίζουμε ρίχνοντας με κουτάλα λίγο –λίγο το μείγμα γάλακτος –μελιού. Διαλύουμε τη ζελατίνη σε λίγο βραστό νερό. Τραβάμε από τη φωτιά το σκεύος, προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σουρώνουμε από λεπτή σίτα και βάζουμε στο ψυγείο γύρω στη μία ώρα. Προσεκτικά, ανακατεύουμε με τη σαντιγί. Μοιράζουμε σε ποτήρια ή μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στις 5 ώρες, πριν σερβίρουμε.

 

Ξερά σύκα με μέλι και βούτυρο
Ξερα σύκα με μέλι και βουτυρο

Υλικά

12 -16 ξερά σύκα
2 φλ. μπράντι
6 κ.σ. μαργαρίνη
4 κ.σ. ανθόμελο
1 κ.γ.τριμμένη κανέλα
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 οC. Πλένουμε τα σύκα, τα στεγνώνουμε, βγάζουμε το κοτσανάκι τους και τα βάζουμε να μουσκέψουν στο μπράντι όλη τη νύχτα. Τα στραγγίζουμε καλά και τα κόβουμε στη μέση χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως. Τα πιέζουμε να πλατύνουν και τα βάζουμε με την κομμένη μεριά προς τα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα. Βάζουμε τη μαργαρίνη, το μέλι, το αλάτι και την κανέλα στη μουλινέτα και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το μοιράζουμε επάνω στα σύκα. Ψήνουμε γύρω στα 15 λεπτά. Βάζουμε, αν θέλουμε, 1 κλωναράκι λεβάντας επάνω στο κάθε σύκο και σερβίρουμε 2 σύκα στη μερίδα.

Λουκουμάδες
lukumades-nectarus-honey-greece

Υλικά

640 γραμμάρια αλεύρι

640 γραμμάρια νερό χλιαρό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

18 γραμμάρια μαγιά μπύρας

Λάδι

Κανέλα

250 γραμμάρια τριμμένο καρύδι

Μέλι για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά, μέχρι να γίνει νερουλή η ζύμη, χωρίς σβόλους. Έπειτα, τη βάζετε σε ζεστό και ξηρό μέρος, μέχρι να φουσκώσει. Κόβετε τη ζύμη με το χέρι ή με ένα κουτάλι που βουτάτε στο λάδι σε μικρούς σβόλους, και τους ρίχνετε σε μπόλικο καυτό λάδι.

Τηγανίζετε τους λουκουμάδες για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα.

Σερβίρετε με μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι από πάνω