Προφίλ

telikο_logo

H Nectarus είναι μια νέα παρουσία στο χώρο της μελισσοκομίας στην Ελλάδα που στόχο έχει την παραγωγή αγνών προϊόντων από την ελληνική φύση, εφαρμόζοντας οικολογικές μελισσοκομικές πρακτικές.

Η διαδρομή μας ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν όταν η αγάπη μας για την φύση, η επιθυμία για μάθηση και δημιουργία μιας νέας ασχολίας μας οδήγησε να μαθητεύσουμε στο τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Γεωργικών Επιστημών. Στην συνέχεια η μάθηση έγινε πράξη και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μελισσοκομικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας.

Όλα τα προϊόντα μας παράγονται και διατίθενται από εμάς σε περιορισμένες ποσότητες, ώστε να εξασφαλίζεται η αξεπέραστη θρεπτική και βιολογική αξία που επιδιώκουμε κάθε χρόνο.

H ιστορία της μέλισσας

H ιστορία της μέλισσας πάνω στην Γή, αριθμεί πολλά εκατομμύρια χρόνια. Εμφανίστηκε στον πλανήτη μας την Τριτογενή περίοδο ,στην αρχή της Καινοζωικής εποχής, δηλαδή πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του ανθρώπου και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα. Είναι από τα ελάχιστα είδη των εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, βλέποντας ότι θα είχε κάποιο όφελος. Από τους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους και επί πολλούς αιώνες ήταν η μόνη γνωστή γλυκαντική ουσία. Στην χώρα μας, η αρχή της ελληνικής μελισσοκομίας χάνεται στο απώτερο παρελθόν της μυθικής εποχής. Οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με νέκταρ και αμβροσία!

Αν μας ρωτούσε κάποιος να αναφέρουμε τον σκοπό της ύπαρξης της μέλισσας πάνω στην γη, πιθανότατα να απαντούσαμε ότι είναι για να μας προσφέρει τα πολύτιμα σε σύσταση και εύγευστα προϊόντα που όλοι γνωρίζουμε, παραβλέποντας ίσως τον πραγματικό ρόλο ύπαρξης της μέλισσας που η φύση της έχει αναθέσει: την πολύτιμη συμβολή της στο οικοσύστημα που ακούραστα προσφέρει με την διεργασία της επικονίασης! Η μέλισσα στην προσπάθεια της να συλλέξει γύρη και νέκταρ, μεταφέρει σωματίδια της γύρης πετώντας από λουλούδι σε λουλούδι συμβάλλοντας έτσι στο μεγαλύτερο θαύμα της φύσης, την διαιώνιση των ειδών! Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας της είναι η ενίσχυση της διατροφικής μας αλυσίδας με φρούτα, λαχανικά και μελισσοκομικά προϊόντα, η διατήρηση και διαιώνιση της βιοποικιλότητας των φυτών, αλλά κυρίως η διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στον πλανήτη.
Εμείς οι μελισσοκόμοι, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τα προϊόντα της θαυμαστής αυτής κοινωνίας των μελισσών, δείχνοντας τον αντίστοιχο σεβασμό στο οικοσύστημα που όλοι ανήκουμε και κατ’ επέκταση συμβάλλοντας έτσι στην διαιώνιση του δικού μας είδους.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ? ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ