Μιά έρευνα που άργησε 4 δεκαετίες αλλά τελικά απέδωσε!…..

Posted on Posted in Nature

Αφού για 35 χρόνια αποτέλεσε την πρώτη σε χρήση χημική ουσία για την παρασκευή φυτοφαρμάκων, η glyphosate  αποτέλεσε τελικά αντικείμενο έρευνας των αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αρνητικές της συνέπειες είναι τελικά περισσότερες από τις θετικές. Πολλοί πιστεύουν όμως ότι είναι ήδη πολύ αργά…

roundup

Η ουσία γκλιφοσέιτ ή γλυφοσάτη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup και άλλων 750 και πλέον προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε γεωργικές καλλιέργειες, είχε προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στους κατοίκους, τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών που χρησιμοποιείται. Οι υποστηρικτές της, τη θεωρούν ασφαλή και ως ένα από τα συστατικά φυτοφαρμάκων που ώθησε στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής παγκοσμίως.

Το πιο γνωστό προϊόν με συστατικό του την glyphosate είναι το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρίας Monsanto. Αν και η πατέντα χρησιμοποίησης που είχε κατοχυρώσει η εταιρία  για το glyphosate έληξε το 2000, η αγορά του Roundup, από το 1974 έως σήμερα έχει αποφέρει αστρονομικά κέρδη καθώς είναι το πλέον δημοφιλές φυτοφάρμακο παγκοσμίως. Η εταιρία από το 1996 διαθέτει στην αγορά και τις  γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες Roundup Ready.

Την ίδια στιγμή η αμφισβήτηση για τις παρενέργειες του χημικού έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με πάμπολλες καμπάνιες για την απαγόρευση ή το μποϊκοτάρισμά του να λαμβάνουν χώρα. Επιπλέον, ομάδα καταναλωτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων και ομάδες πολιτών μήνυσαν το υπουργείο Γεωργίας για την έγκριση και αποδοχή ακόμα περισσότερων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών Roundup Ready.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες οι ποικιλίες αυτές, οι οποίες είναι πλέον απρόσβλητες από τη glyhosate εξαιτίας της συχνής χρήσης του Roundup, προκαλούν τεράστια ζημιά σε γειτονικές καλλιέργειες, φυτά, μικροοργανισμούς και την βιοποικιλότητα. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις παρενέργειες της glyphosate έχοντας κατακλύσει με σχετικές μελέτες τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία κατηγορούν για «ενδοτισμό» στις εταιρίες, καθώς δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας που θα έπρεπε όσον αφορά την τοξικότητα και τη χημική σύσταση των παραγόμενων με τη χρήση φυτοφαρμάκων προϊόντων.

Σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες η ουσία αποδεικνύεται εξαιρετικά καταστροφική για τα ζώα, καθώς στις Η.Π.Α. έχουν παρατηρηθεί εκτρώσεις και ανικανότητα σε πολλά είδη, ενώ στην Αργεντινή παρατηρήθηκαν δυσπλασίες και παραμορφώσεις σε βατράχους και κοτόπουλα. Η οργάνωση Institute of Science In Society (Ινστιτούτο της Επιστήμης στην Κοινωνία) έχει καλέσει από το 2008 για ολική απαγόρευση της ουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλες έρευνες κάνουν λόγο για τους κινδύνους της στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας της μεγάλης τοξικότητάς της, που ίσως έχουν ως αποτέλεσμα και την εμφάνιση ειδών καρκίνου.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η αμερικανική και η καναδική κυβέρνηση ξεκινησαν έρευνες προκειμένου όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση «να αξιολογήσουν εκ νέου τους κινδύνους από την glyphosate», θέτοντας χρονικό όριο το 2015 για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Υπολογίζεται ότι για την αγορά φυτοφαρμάκων ξοδεύονται ετησίως 14 δις δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από 5 δις μόνο στις Η.Π.Α. Η συστηματική –όσο πουθενά στον κόσμο- χρησιμοποίηση πανίσχυρων φυτοφαρμάκων απειλεί με ερήμωση εκατομμύρια στρέμματα γεωργικών εκτάσεων σε περισσότερες από 40 Πολιτείες της χώρας, αφού όσο συχνότερα χρησιμοποιείται ένα φυτοφάρμακο, τόσο ανθεκτικότερες γίνονται οι καλλιέργειες σε αυτό.

Ολα αυτά στο πρόσφατο παρελθόν…

Στις μέρες μας όμως ,η Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης – του ύποπτου για καρκινογενέσεις ζιζανιοκτόνου και σύμβολο της αυτοκρατορίας της Monsanto.
H Monsanto πίστευε πως είχε την άδεια στο τσεπάκι της. Όμως 2 εκατ. από εμάς ενώσαμε τις φωνές μας μέσα από τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία που έγινε ποτέ ενάντια στη γλυφοσάτη και με τη δημόσια πίεση που ασκήσαμε θέσαμε υπό αμφισβήτηση το μέλλον του μοντέλου της Monsanto.
Η αρχική άδεια ρουτίνας προέβλεπε την κυκλοφορία αυτού του δηλητήριου για 15 ακόμη χρόνια. Μετά την πίεσή μας η πρόταση μειώθηκε σε 18 μήνες. Και αυτή τη βδομάδα, οι χώρες της Ευρώπης απέρριψαν ακόμη κι αυτή την κουτσουρεμένη άδεια!

(Πηγές: Reuters, PlanetArk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *